Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gépi- vagy kézi mosogatás – öko szemszögből

Gépi- vagy kézi mosogatás – öko szemszögből Kézi, vagy gépi mosogatás? Örök kérdés. A most következő cikkünkben minden oldalról körbejártuk a témát, így te is látni fogod, igazából melyik éri meg a leginkább.

A kézi, folyó víznél történő mosogatásnál mindenképp olcsóbb és környezetbarátabb a mosogatógép használata. Aki ennek a híve, érdemes áttérnie a gép használatára. Pár év alatt megtérül a gép ára, és a környezetet, kezét is jobban kíméli. Ráadásul egy átlagos 4 tagú családnál kb. 274-365 órányi szabad idő nyerhető általa.

Még mindig sok kézzel mosogató háziasszony gondolja úgy, hogy nem érdemes géppel mosogatni, mert eleve drága a gép, sok vizet fogyaszt a gép, sok áramot használ, és nem érhető el vele olyan szép eredmény, mint kézi mosogatással.

Na, nézzük, hogy ez valóban így van-e.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Víz és a mosogatás

Ha a víz fogyasztást nézzük, akkor a kísérletek és tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minimum fele annyi vizet fogyaszt a mosogatógép, mint a mosogató kéz. Sőt, a Bonni Egyetemen végzett kísérlet szerint ötször-hatszor több víz fogyott a kézi mosogatással, mint a gépivel. A kísérletben vegyesen volt folyatós, engedett, álló vízben mosogatós delikvens is.

A gépek körülbelül 9-18 liter vesznek fel egy 12 terítékes mosogatáshoz, ennél jóval többet elpancsolunk a manuális módszerrel, ami nagyjából 40 percet vesz igénybe. Egyes becslések szerint minimum 1500 liter víz spórolható meg egy átlagos háztartásban egy év alatt gépi mosogatással. Ennyi víz gyakorlatilag kb. 20 alkalom fürdésre elég.

2. Hatékonyság

A minőségi, valóban jó mosogatógép-tabletták, gépi mosogatószerek összetevői úgy vannak kifejlesztve, hogy ugyanúgy elbánjanak a szennyes edényekkel, tányérokkal, evőeszközökkel, mintha kézzel mosnád. Érdemes foszfátos, vegyszeres gépi szerek helyett természetes összetevőkből készült gépi mosogatószert venni, mert habár ugyanolyan eredményt érhetsz el vele, mint a vegyszeres szerekkel, mégsem szennyezed a környezetedet, az élővizeket a távozó szennyvízen keresztül.

Az öblítés a másik kardinális kérdés: sok gépet használó háziasszony állítása szerint kézzel nem is lehet olyan szép és csillogó felületeket produkálni, mint a gépi megoldással. A mosogatógép-öblítőszer feladata az, hogy cseppmentes, csillogó legyen az elmosott dolgok felülete. Törölgetni sem kell, nem maradnak konyharuha szöszök a poharakon. Bár legtöbben valószínűleg a kézi mosogatás után nem törölgetnek el, hanem hagyják a levegőn megszáradni a tányérokat, evőeszközöket.

3. Energia

Ha olyan háztartásról van szó, ahol a víz melegítéséhez energia szükségeltetik, akkor már eleve kétséges, hogy a gép áramfogyasztásával többet vesztünk, mint a kézi mosogatásnál. Különösen, ha a mosogatáshoz világítás is szükséges, mert este van, vagy mert nincs természetes napfény. (Becslések szerint átlagosan 500 kWh spórolható meg gépi mosogatással a kézihez képest egy év alatt.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ár

A mosogatógépek ára a víz, áram költségeket figyelembe véve pár év alatt megtérül. (Ezt egy 100 ezres gépnél általában 5 évre becsülik.) Nyilván érdemes több éves garanciás, jó minőségű gépet vásárolni, mert ha hamar elromlik, illetve garancia sincs rá, akkor nem kevés javítási költségre kell számítani, ami már mindjárt sokat ront a megtérülési időn.

5. Idő

A mosogatógéppel rendelkező háziasszonyok a megfizethetetlen idő tényezőt szokták kihangsúlyozni. Egy átlagos, minimális heti mosogatási számot (5) és időtartamot (30 perc) alapul véve kb. 130 órát töltünk egy évben mosogatással. Ennyi időt minimum meg lehet spórolni egy mosogatógéppel.

De ha egy 2 gyerekkel otthon lévő anyukát számolunk, akkor minden nap (hétvégét is beleértve) főz, reggeliztet, vacsoráztat, akkor a mosogató előtt töltött időből legalább 45-60 percet számolhatunk naponta. Ez nem kevesebb, mint 274-365 óra. Lehet, mindenki jobban jár, ha ezt az időt a gyermekkel való játékkal, beszélgetéssel, ne adj’ Isten pihenéssel, relaxálással töltjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyi az annyi? A kézi vagy a gépi mosogatás az olcsóbb?

Számos mérésen alapuló kalkuláció született már arra vonatkozóan, hogy melyik a pénztárca barátabb megoldás. Mivel a kézi mosogatószer és a tabletták, mosogató-öblítők ára nagyjából ugyanakkora tételt tesz ki éves szinten csak a víz, gáz, áram felhasználással kell kalkulálni. Egy zöld blog szerint kb. 72 Ft-ra jön ki egy gépi, 54 Ft-ra egy hiperszuper takarékos kézi és 127 Ft-ból egy folyó vízben mosogatás. Hozzá kell tenni, hogy ez egy 2011-es felmérés, azóta még víz- és áram takarékosabb mosogatógépek jöttek be a piacra. Itt még 18 literes fogyasztással számolnak, a mai gépeknél van olyan, ami még 10 litert sem fogyaszt.

 

Tippek gépi mosogatáshoz:

  1. Takarékos programot használjunk! Ha olyan mosogatógép-tablettát használunk, ami extra hatékony kis hőfokon is, akkor a mosogatógéppel tudunk takarékos programon is megfelelő eredményt produkálni. Egyes felmérések szerint 1 év alatt annyi energia takarítható meg ezzel, ami további 80 takarékos programos, gépi mosogatásra elég.
  2. Célszerű bevárni a mosatlan dolgokat, hogy csak egyszer kelljen bekapcsolni a gépet. A leghatékonyabb és legtakarékosabb megoldás természetesen az, ha tele vannak a rácsok, de nincs is túltömve a gép, hisz utóbbi esetben nem tud rendes tisztító munkát végezni a gép, nem tud szabadon áramolni a víz.
  3. Nem kell előmosogatni a dolgokat, mert ezzel feleslegesen fogyasztjuk a vizet. Ha nagyon muszáj megszabadulni az ételmaradéktól (mert pl. nagyobb volumenű), akkor hideg vízzel távolítsuk el.

Fontos hangsúlyozni, hogy rendkívüli odafigyeléssel történő kézi mosogatással azért közel ugyanannyiból kihozható a mosogatás, mint a gépi mosogatással. Az optimális, olcsó és környezetbarát kézi mosogatás egy következő cikk témája lesz.

Keresés