Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Ezért válasszd a reform köreteket

Ezért válasszd a reform köreteket

Az elmúlt évtizedekben számos változáson estek át a mindennapi étkezéseink fontos részét alkotó köretek. Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak manapság, ha már unjuk a krumplipüré vagy a sült krumpli egyeduralmát vagy szeretnénk leadni néhány kilót.

Lassan vagy gyorsan?

Ha szeretnék gazdagítani a repertoárunkat, akkor érdemes azt is átgondolni, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk. A gyorsan felszívódó szénhidrátok esetében a vércukorszint drasztikusan felszökik, de aztán gyorsan le is csökken. A lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztásakor a vércukorválasz emelkedése és csökkenése is mérsékelt. Ezt azért fontos tudni, mert agyunk alacsony vércukorszint esetén érzékel éhségérzetet. Ezért is érdemes a lassan felszívódó köretek között válogatnunk.

Rizs – újra gondolva

Hagyományos táplálkozásunkban, illetve számos fogyókúrás étrendben inkább a fehér rizs terjedt el. A rizs barna változata ugyanabból a növényből készül, a különbség a feldolgozás módjából fakad. A barna rizs esetében a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát (korpa és csíra), ami az értékes tápanyagok döntő többségét tartalmazza. A barna rizs omega-3 és omega-6 zsírsavakban, B-vitamin-komplexekben, valamint antioxidánsokban (például az oryzanolban, mely a vér koleszterinszint-csökkentését segíti) bővelkedik. A rizs gyors elkészítését ma már számos innováció segíti. A Lestello főzőtasakos termékekkel könnyen és gyorsan készíthetjük el megfelelő állagú rizsköretet. Kínálatukban számos variáció közül válogathatunk legyen szó fehér, előfőzött vagy akár az illatos jázmin rizsről.

Sajnos általánosságban elmondható, hogy hazánkban nagyon alacsony a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ami nem kedvez a napi rostbevitelünknek. Ehhez még hozzáadódik az, a tény, hogy a gabonatermékekből, a kenyerekből és tésztafélékből sem a magasabb rosttartalmút választjuk.

Bulgur a superfood

Manapság a reformköretek virágkorát éljük. Számos, könnyen elkészíthető változata megtalálható az üzletek kínálatában. Kínáljuk a főtt vagy sült húsokat olyan változatosan elkészített, izgalmas köretekkel, mint a bulgur, a kuszkusz vagy a köles! A magas rosttartalmú, A- és E-vitaminban, valamint vasban gazdag reform köretek, mint például a bulgur fogyasztása mellett szóló érv, hogy alacsonyabb a glikémiás indexük, melynek köszönhetően lassabban szívódnak fel, így fogyasztásuk után a jóllakottság érzése tovább tart.

A bulgur talán a legelterjedtebb reformköret, és tökéletes rizshelyettesítő. Közkedveltsége abból fakad, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor nagyon jót tesz az egészségnek. A bulgur valójában tört búza: a hántolt búzaszemeket előfőzés, hűtés és szárítás után rizsszem nagyságúra összetörik. A Lestello főzőtasakos bulgur pillanatok alatt elkészül. Rosttartalma – mivel nálunk a durumbúzából készült változatok terjedtek el – kiemelkedő, éppen emiatt a glikémiás indexe jobb, mint például a fehér rizsé (azaz kevésbé gyorsan és magasra emeli a vércukorszintet, emiatt később leszünk újra éhesek) emellett gondoskodik az emésztés megfelelő működéséről. A benne található E és B vitaminok pedig hozzájárulnak a bőr, az idegek és az izmok egészségéhez.

Köles, a gluténmentes csodagabona

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje- és rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik (B-vitamin-komplexek, kálium, magnézium, vas, foszfor, fluor, szilícium). Régóta ismert gyomorbarát gabona. Könnyen emészthető, ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epeproblémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják, ráadásul az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk.

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása jó minőségű szénhidrátforrás révén nagyszerű lehetőség. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítja tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetből, fokozva ezáltal a zsírégetést. Szép lesz a bőröd, hajad, körmöd, ha rendszeresen fogyasztasz kölest. Milyen pozitív hatásai vannak még?

- késlelteti az öregedési folyamatokat

-  gyulladáscsökkentő

-  ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre

-  szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét

-  javítja a kollagénanyagcserét, a fogak, a haj, a kötőszövetek állapotát

Árpagyöngy

A gersli néven ismert hántolt árpa, melyet hagyományosan a sólet vagy éppen a töltött káposzta egyik alapanyaga. A gersli íze sokkal karakteresebb, mint a sima rizsé; kicsit diós aromája van, fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy a gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban.

Hajdina

A hajdina egy tökéletes energetizáló élelmiszer, magas a tápanyagtartalommal, fogyasztása különösen ajánlott a téli időszakban, illetve edzéshez, fizikai munkához kiváló. A világos és a sötét hajdina dara széles körben elterjedt és sok receptben megtalálható alapanyag. A Lestello kínálatában található pörkölt hajdina diós ízvilágú karaktert ad az ételekhez és kiváló protein, szénhidrát, zsír, kálium, foszfor, vas, magnézium, kalcium, rost, mangán, nátrium, szelén, cink, réz, B-vitamin illetve pantoténsav forrást jelent.

Elég meggyőző ajánlólevél a reformköretekről ahhoz, hogy Te is kipróbáld?

Tegyél egy próbát! Tekintsd meg Lestello reformköret kínálatunkat!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bulgur hajdina Lestello reform köret

Keresés